magneettafel

Installatie magneettafel op een DMG MORI machine

In dit artikel schetsen we het stappenplan van een professioneel uitgevoerde installatie van een magneettafel op een DMG-MORI 5-assige freesmachine met draaitafel.

1. HET ONTWERP VAN DE MAGNEETTAFEL

Eerst maken wij een gedetailleerde tekening van de verschillende magneetplaten. Daarvoor baseren we ons op de afmetingen van de machinetafel. Daarna ontvangt de klant deze tekeningen ter controle. Tot slot vatten we de productie van de magneettafel pas aan na de officiële goedkeuring van de klant.

tekening magneetplaat
tekening magneetplaat
tekening magneetplaat
tekening magneetplaat

2. DE INSTALLATIE VAN DE MAGNEETTTAFEL

De individuele magneetplaten zijn daarvoor uitgevoerd met doorgangsgaten. Daarbij komt de positie van de doorgangsgaten overeen met de positie van de T-groeven in de machinetafel. Daarna gebruiken we schroeven en T-blokjes om de magneetplaten individueel op de machinetafel te klemmen.

gaten magneettafel
gaten magneettafel

3. DE POSITIE VAN DE CONTROLE EENHEID VASTLEGGEN

Kies vooreerst de positie van de controle eenheid zorgvuldig uit. Deze moet in de eerste plaats vlot bereikbaar zijn. Daarnaast moet de positie zodanig gekozen zijn dat de kans op beschadiging minimaal is.
De controller in dit voorbeeld is uitgevoerd met een aantal vrije kabels. Deze hebben als als doel om extra magneettafels op andere machines aan te sturen met dezelfde controller.

controle eenheid
controle eenheid

4. HET KABELTRAJECT VASTLEGGEN

De kabels worden op een professionele manier weggewerkt. Daardoor zijn ze minimaal onderhevig aan vuil en spanen, en zijn ze bovendien optimaal beschermd.
Het kabeltraject is op voorhand bepaald. Dit gebeurt eventueel in samenspraak met de machineconstructeur die kabelgoten kan voorzien om de kabels weg te werken.

kabeltraject magneettafels
kabeltraject magneettafels

5. DE AFSTANDSBEDIENING POSITIONEREN

De afstandsbediening wordt in de onmiddellijke omgeving van de machinebesturing geplaatst.
De magneetplaten kunnen individueel van elkaar gemagnetiseerd en gedemagnetiseerd worden door middel van de kanaalselectie.
Dankzij het terugmeldingssignaal van de controle eenheid, kan de machine pas starten nadat de magneetplaten gemagnetiseerd zijn. Daarnaast is demagnetiseren niet mogelijk wanneer de machine in werking is.
De volledige aansturing van de magneetplaten kan eventueel gekoppeld worden aan de sturing van de machine. Hiervoor wordt de (optionele) PLC-module gebruikt.

afstandsbediening magneettafel
afstandsbediening magneettafel

6. HET EINDRESULTAAT EN DE INGEBRUIKNAME

Nadat de magneettafel volledig geïnstalleerd is, wordt de installatie getest en in gebruik genomen. Onze specialisten kunnen eventueel een technische scholing voorzien zodat uw investering rendeert vanaf de eerste productiedag. Indien uw interesse gewekt is na het lezen van dit artikel, ontdek onze magneettafels voor freesbewerkingen.

magneettafel
magneettafel
magneettafel

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *